Masak Pop Corn Dari Pressure Cooker






Bahan-bahan:

1. Marjerin
2. Biji Jagung pop corn
3. Madu manuka


Cara-caranya:

1. Panaskan pressure cooker dgn menekan button 'stir fry' (ingat periuk jgn ditutup)
2. Cairkan 2 sudu besar marjerin.
3. Marjerin dah betul cair masukkan biji jagung pop corn. Byknya bergantung pada marjerin yg dicairkan tu. Biar semua biji jagung tu di seliputi marjerin.
4. Offkan pressure cooker (langkah ini kena buat x blh miss)
5. Tutup periuk. (Kena keluarkan angin panas baru blh tutup periuk)
6. Tekan button High Pressure dgn bacaan 1 minit dan on.
7. Akan dengar bunyi "pop" dlm periuk menandakan biji jagung tlh pecah. Kalau bunyi "pop" dh x de walau pun masa blm tamat off kan sahaja, utk mengelakkan biji jagung dari hangus.
8. Proses biasa sebelum buka penutup pressure cooker kena keluarkan angin panas dulu.
9. Tuang pop corn dlm bekas lain.
10. Panaskan semula periuk dgn button stir fry.(INGAT! jangan tutup periuk bila guna function stir fry)
11. Cairkan satu sudu besar marjerin.
12. Masukkan 3 sudu besar madu manuka.
13. Masukkan pop corn semula kedalam periuk dan kacau rata. Masa ni boleh offkan pressure cooker tp masih gaulkan pop corn supaya gulanya melekat pada pop corn.
14. Dah siap. Makanlah panas2...











Sumber dari Kak Rose

Pengumuman penting:
Selain pop corn, anda boleh menggunakan untuk memasak nasi hanya 7 minit, masak ayam merah hanya 15 minit, rebus telur hanya 1minit dan paling menarik MASAK DODOL hanya 20 MINIT SAHAJA...


Promosi bulan July dpt free gift set pisau seramik + dapatkan buku resepi "Memasak Bersama Azean Irdawaty" dengan harga RM20. Sementara stok masih ada.

4 comments:

  1. @~bUih-bUih ciNta~: memang interesting, mimi dah try msk,mcm2 gne presure cooker ni..jimat tenaga,masa dan elektrik...

    ReplyDelete
  2. mimi jual ke? brp rm dear? brand apa?

    ReplyDelete
  3. alamakk, popcorn dah hangus, baru jumpa petua ni. takpe cuba lagi.

    ReplyDelete

Thanks sebab sudi singgah blog Mrs Mimi yang tak seberapa ni, sila komen my entry untuk memberi semangat...Love u olls!!!