Perbezaan antara iphone dengan blackberry





 Mrs. Mimi nak share dengan semua 10 perbezaan antara BB dan iPhone:
dari segi :


DESIGN
Design kalo nak dibandingkan, iphone lagi nampak menarik dan ia telah membuat satu revolusi kepada dunia. dan design iphone juga bg mengelakkan daripada syarikat lain meniru design iphone. Design iphone nampak cool daripada blackberry.

E-MAIL 
Kalau dari segi e-mail, blackberry yang terbaik, sebab dalam blackberry, ade satu alat yang ada di set kat dalam blackberry itu dan ia di panggil Microsoft Exchange, mempunyai perkhidmatan push email dengan pantas dan sekiranya ada email masuk, ia serta merta kuar kat LED blackberry.

CAMERA

Sebahagian besar blackberry memiliki camera lebih baik dari iphone. Contohnya: blackberry storm yang memiliki 3.2 mp dengan image stabilizer, auto focus, white balance, zoom setting, dan flash. Iphone pula sebaliknya, tidak begitu cantik bila mengambil gamba, dalam phone memang nampak cantik, tapi bila ia di upload ke dalam computer, tidak seperti yg kita lihat di dalam phone.


APPLICATION

Selalunya iphone tak akan jadi menarik tanpa application yang banyak kan tetapi blackberry hanya mengeluarkan application yang simple dan tak memberi access yang cukup untuk API. Iphone la tempat untuk syarikat-syarikat mencipta application dapat fund. Iphone application mengenakan bayaran yang mahal untuk mendownload, satu application dalam anggaran RM10.
SURFING THE INTERNET

Internet surfing menggunakan blackberry lagi laju berbanding safari dari iphone. Blackberry menggunakan rangkaian melalui EDGE.


KEYBOARD

Blackberry mengeluarkan keyboard QWERTY yg lengkap dan mudah dan cepat untuk menaip. Iphone, ianya hanyalah style dan nampak bergaya.

BATTERY

Bateri iphone habis lebih cepat kalau di bandingkan dengan blackberry. Ini membuatkan para pekerja or ahli pernigaan kurang yakin untuk menggukan iphone. walaupon iphone telah memberi alasan pasal ni yang mengatakan iphone lebih banyak digunakan untuk tugas-tugas yang lebih dan application yang banyak, akan tetapi ia sememangnya bateri yang kurang baik.


PHONE CALL QUALITY

Kalau yang ni, kedua-duanya lebih kurang sama je, mereka mendapat isyarat di daerah di mana phone lain kebanyakannya tidak.


MULTIMEDIA

Iphone ialah penghibur multimedia yang hebat, hal ini membuatkan ia memainkan muzik dan permainan video dengan jauh lg baik dari phone lain. Blackberry pula lebih unggul dari iphone di bahagian high camera.
USABILITY

kalau nak dibandingkan dengan design, iphone mmg tampak bergaya. tetapi bagi pekerja, ianya lebih mudah untuk melakukan tugas dengan mudah jika menggunakan blackberry yang memiliki butang pintas mereka. Iphone juga sangat sedehana, mudah belajar dan bergaya.
BlackBerry Message (BBM)

Ni lagi satu application yang sgt menarik yang dimiliki oleh blackberry. ianya percuma jika msg dari blackberry ke blackberry. Application yang sangat mudah untuk berhubung.


p/s: Kalau berminat ingin membeli blackberry curve 8520 sila klik di SINI untuk lebih details...

4 comments:

  1. thanx 4 d info..tgh survey nak beli mana satu ni..hehe..

    ReplyDelete
  2. @khadijah &ariana's:urwelcme ;)

    ReplyDelete
  3. alamak! mcm teruk sgt la pulak iphone neh. haha. baru nak angkat satu. adoi.

    ReplyDelete

Thanks sebab sudi singgah blog Mrs Mimi yang tak seberapa ni, sila komen my entry untuk memberi semangat...Love u olls!!!