Mula-mula keras, lama-lama lembut....

Baru-baru ni, ma Mrs. Mimi ada buat DEMO MASAK guna "Pressure cooker". Ma kata yang keras tu pun boleh lembut, sedap je...

Perbualan antara Mrs. Mimi bersama ma:
Ma              : Alang tadi kat tempat kerja ma, ma belajar masak NASI MINYAK cuma 8 minit je.
Mrs. Mimi   : Biar betul, bukan patut ye, lama ke!
Ma              : Ye, betul.. Pastu masak AYAM MASAK MERAH cuma 15 minit je. Ayam empuk, SEDAP!!! Kacang hijau yang keras tu pun lembut je bila guna "PC", tak yah nak rendam semalaman atau rebus lama-lama. Ambil masa 15 minit je, dah jadi bubur kacang.
Mrs. Mimi   : Okay... nanti boleh la, try masak kat rumah..
Mula-mula itu, memang macam tak percaya je, mana tak ye. Korang bayangkan masak nasi minyak 8 minit, ayam masak merah cuma 15minit, kalau daging 20 minit, bubur kacang hijau, 20 minit...Okay, Mrs. Mimi still tak yakin. Tapi tak ada la, Mrs. Mimi bagitahu ma yang dalam hati tak yakin. So, Aunty Ros buat Demo kat rumah ipar dia, Mrs. Mimi semangat nak tahu, tengok dan belajar...Aunty Yan punya resipi.... Mrs. Mimi pun join dan buat apa yang patut. Masa DEMO itu dijalankan, Mrs. Mimi hanya jadi penonton. Wow!!!! Sangat TERUJA!!!!

Kebetulan, Ma dah beli periuk tu...Apa lagi, Mrs. Mimi pun try masak BIHUN GORENG, guna bahan-bahan macam biasa kalau masak kat atas dapur cuma bezanya 3minit je, bihun tu dah siap dan boleh terus hidang untuk di makan. Mrs. Mimi siap tapaw untuk Mr. B dan lessy ku Emma...Mr. B kata dia suka, rasa bihun tu sedap, lembut dan berkhasiat. Kalau tambah daging or ayam plus fishball or fishcat, konferm lagi meriah bihun tu...

Petang semalam lepas balik kerja, Mrs. Mimi masak sambal sotong kembang. Memang sangat-sangat pantas, sedap dan mudah!!!

Agak-agak korang berapa minit kalau masak sotong yang kat atas ni...???? Mesti paling sekejap pun dalam 15 minit.... Mana tak ye, sotong ni pun keras atau pejal. Kalau nak makan, mesti la kena lembutkan atau empukkan supaya senang nak kunyah...Tapi dengan kemudahan dan teknologi sekarang, "Pressure cooker" yang  Mrs. Mimi guna, hanya 5minit, sotong ini siap dimasak.. Sedap plak tu...huhuhu... (puji masakan sendiri plak).... Okayla, kita bertemu di next entry... tatata... Take Care!!!


p/s: Percaya ke tak??? Kalau tak percaya, tengok dan rasa sendiri.. Siapa nak tengok atau buat DEMO MASAK menggunakan "Pressure cooker" ini di area Selangor. Sila PM atau text  Mrs. Mimi kat bahagian komen, shoutbox atau di facebook.... Nanti kteorang tunjuk kan cara memasak semudah 1, 2, 3.... Lelaki pun boleh masak la....

2 comments:

  1. eiii bende ajaib apetuh yg blh masak mcm2 dgn cepat gle??? tetibe rase cm jeles la.. :P

    ReplyDelete
  2. lyric jezebel lee: Ben, cepat gler kan...mimi ber tambah2 suka plak nk masak...sabtu lepas, masak nasi lemak...huhu...best je...

    ReplyDelete

Thanks sebab sudi singgah blog Mrs Mimi yang tak seberapa ni, sila komen my entry untuk memberi semangat...Love u olls!!!