Ambulans lambat...!!!

Kita selalu sangat dengar perkara-perkara macam ni..."AMBULANS LAMBAT...!!!! @ Tue semua salah ambulans sebab lambat sampai ke tempat kemalangan...@ Kalau ambulans sampai awal mesti mangsa dapat diselamatkan"....tapi pernah ke korang terpikir http://www.emocutez.comsemua ni kenapa, mengapa dan salah siapahttp://www.emocutez.com...MESTI ramainya menjawab "salah Ambulans dan pihak hospital yang berkenaan"...Bagi mimi, semua orang ada pendapat sendiri tentang perkara ni...tapi secara jujurnya, bagi mimi,semua ni salah penguna jalan raya gak...
Mimi cakap ada sebab dan bukti yang kukuh...Kebetulan mimi ada terbaca akhbar Utusan Malaysia Online tentang "Anda punca ambulans lewat!"....


Sebab-sebabnya:

  1. Pemandu jalan raya-    Kalau dah pemandu jalan raya sendiri tak bagi kerjasama macam mana ambulans ni nak sampai dengan cepat dan tepat pada masanya...Cuba kalau dah dengar bunyi siren ambulans tu, kita prihatin, bagi peluang ambulans tu jalan dulu...sekurang-kurangnya, secara tak langsung kita dah tolong mempercepatkan ambulans tu sampai ke tempat kemalangan...ni tak, ada yang fikir sebaliknya, perihatin bila dengar siren tu, tapi ikut belakang ambulans sebab dapat join sekali, jimatkan masa perjalanan dengan mengambil kesempatan...Orang bagi ambulans jalan dulu, dia sibuk nak join sekaki...tak patut betul...


  2. Vandalisme-Papan tanda jalan (signboard) yang dah kena conteng-conteng + dengan tampal-tampal iklan tu, ada ke memudahkan pemandu ambulans ni sampai dengan cepat...Kalau nak tunjuk bakat seni korang tu, tak yah la kat signboard tu...Masuk je yang Program yang Malaysia anjurkan tu...Melukis ditepi jambatan-jambatan kat area KL tu....Menang dapat hadiah, kawasan pun luas je... ni contoh-contoh vandalisme:





Pandai-pandai la korang fikirhttp://www.emocutez.com mana yang terbaik bagi korang...Jangan tunggu korang yanghttp://www.emocutez.com jadi macam ni baru nak insaf...SO pandai-pandai la fikir sendiri... Kita sama-sama ambik iktibar dan nasihat ni bukan hanya untuk korang tapi untuk peringatan bersama-sama...Mimi pun manusia,korang pun manusia...so sama-sama beringat, tak salah...

2 comments:

  1. kreatif jugak dorang conteng.. harharhar

    ReplyDelete
  2. kembatolo:mmg la kreatif, tp bkn ke byk lg tmpt len leh conteng...huhuhu...
    kan dah menyusahkan orang lain je...

    ReplyDelete

Thanks sebab sudi singgah blog Mrs Mimi yang tak seberapa ni, sila komen my entry untuk memberi semangat...Love u olls!!!